PhD-Perjalanan yang panjang-Part 2

PhD-Perjalanan yang panjang-Part 1

Lanjutan dari cerita part 1 yang berbulan tak bersambung (hehehe)

Bismillah..

Allahuakbar. Aku rasa sangat kusut ketika itu walaupun detik aku membuat keputusan aku perlu ‘berhijrah Sv’ telah kukuh dihati. Keluar dr bilik perbincangan, aku terus menaip emel ke ketua jabatan ku di UTM ketika itu, Prof Sarah. Siapa tidak kenal dengan Prof Sarah. Lantangnya suara dia..kecut perut ku juga. Tapi dia tegas pada perkara yang betul. Antara sebab aku lambat buat keputusan adalah TAKUT dengan Prof Sarah ini la. Takut nak hadap segala ‘hamburan’ nya kelak. Tapi entah mana kekuatan yang Allah bg, keluar saja dari bilik tersebut, aku pun menaip emel kepada beliau. Waktu itu, jam di Malaysia sudah pun menginjak pukul 6pm keatas (seingat aku la)…aku memang meluahkan rasa kepada Prof Sarah. Aku dengan confident bgtau yang aku nekad nak tukar SV dan bgtau situasi disini. Mungkin kerana baru kluar dr bilik panas itu, maka semua luahan aku tersampai ke hati Prof Sarah ketika itu. Selang beberapa minit, aku menerima email balasan dr Prof. Satu lagi petunjuk yg Allah bg ketika itu. Tanpa pernah aku sangka, Prof sangat2 menyokong apa juga keputusan aku dan akan back up aku di pihak penaja, UTM. Antara ayat Prof yang masih aku ingat…” buat apa sahaja Far asalkan you dapat balik dengan PhD”…Allah..besarnya pertolongan Mu ketika ini. Dan ini menambahkan keyakinan aku…aku kena usaha. Seingat aku hari tu merupakan hari last minggu tersebut. Dan aku punya masa weekends utk berehat dan terus kan plan mencari SV. Seriously, weekends yg sangt nyaman, tenang dan bermakna utk aku sejak bergelar postgrad students.

 

Aku cuba juga kekalkan apa yang aku dah buat. Namun, setelah masak2 aku fikir. Tiada gunanya aku teruskan kerana aku tetap akan hadap manusia paling hipokrit ini. Dan dia pasti akan berusaha utk menjatuhkan aku satu hari nanti. Aku tiada positif lagi dengan si dia ni. Enough. Maka, satu benda yang aku takut akhirnya aku kena redha. Semua keje 15 bulan ini terus masuk ke laut merah. huhu. Aku totally start new things. Aku bersyukur naik je ke minggu baru, aku mendapat pertolongan dari Narghes. Yes my iranian’s friend yg sama SVs tapi dia awal2 angkat kaki dgn si hipokrit ini. She suggest me to try talk to her new SV, yes .. the discussion was smooth and easy. Aku lega. Idle time aku tak lama. Hanya beberapa hari. Let me introduce my new SV, Prof Chris Potts dan bidang baru aku adalah Operational Research. Aku tak pernah bgtau ex-Sv aku yg aku nk bertukar SV. Tapi yelah dalam school yang samakan. Si hipo ni panggil aku (masa tu proses pertukaran belum rasmi), dia dgn seriousnya pujuk aku. Dia ckp something…ok, now kita fokus dan plan apa yg perlu. Oh sorry, I’m quit. Then, aku blah. Aku tersangt sakit hati dengan apa yg dia buat. Tapi jangan bgtau aku, did I try to talk my SV berkenaan his supervision all this while. In fact, we (aku, Vasthi and Narghes) did report his way to the PGs coordinator, manager school of math, but then, who want to believe? Prof kot. Ada takda tinggalla Vasthi alone. But guess what…she end up dengan 7 supervisors! yang mana bermacam2 advisors membantu huhu.

Aku bermula semula pada Januari 2009. Approved by UTM juga. Support kuat dari Prof Sarah ketika itu. Tanggungjawab aku makin besar. Sebab dah menyusahkan juga ramai orang. Allah…aku hepi dengan apa yang aku ada ketika itu. Aku bersyukur sgt Allah buka kan jalan yang mudah utk aku. Memang aku rasa bantuan DIA yang permudahkn segala urusan aku.

This was my new life. I am very positive on this. Haha. I love my research. I had an officemate which not muslim but she understand Islam very well. We did our research together and always help me on my programming.

errrmm…To be continued. (again.. )

 

 

Bengkel/Klinik iOBE Jabatan Sains Matematik

Bengkel membantu staf yang memerlukan utk mengisi borang iobe untuk tujuan rekod. Merupakan salah satu aktiviti bg JK NALI … [Continue reading]

Serangan ‘London Bridge’

Dunia digemparkan dengan serangan ke atas pejalan kaki di London Bridge dan kawasan berhampiran Pasar Borough pada 3 Jun 2017. Dipercayai 7 orang awam maut dalam kejadian itu. Selanjutnya di : https://www.bharian.com.my/node/289658   … [Continue reading]

PhD-Perjalanan yang panjang-Part 1

(Amaran: Tak pasti berapa part utk post ini kerana memang panjang) Aku tahu. Bukan mudah. Aku sedar akan hakikat itu. Oleh itu, awal-awal lagi susahnya itu dah dipasak dalam kepala. Aku buat keputusan untuk menghadapi apa jua rintangan dalam … [Continue reading]

Pelajar UPNM Meninggal Dunia

Berita yang agak mengejutkan berlaku dalam sebuah institusi pendidikan dalam negara. Pelajar tahun 3 di UPNM, Zulfarhan Osman Zulkarnain dilaporkan meninggal dunia dipercayai akibat didera. Jenazah telah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan … [Continue reading]

Dana Ramadhan

Mari kita menyumbang kepada kutipan Dana Ramadan Masjid Sultan Ismail, UTM. Hasil sumbangan akan disalurkan untuk pelbagai aktiviti Ramadan, khususnya bagi menjamu para mahasiswa UTM berbuka puasa. Jom menyumbang! Penuhkan Bakul amalan Ramadan … [Continue reading]

Salam Ramadhan 1438H

Salam Ramadhan untuk semua. Mudah-mudahan Ramadhan kali ini membawa seribu rahmat buat semua. … [Continue reading]

Tahniah!

Tahniah geng! Moga kita bersama mengembleng tenaga memacu jabatan, fakulti dan seterusnya UTM ke persada dunia. Tahniah diatas kenaikan pangkat semua. … [Continue reading]

Meeting: STEM&Komuniti@FS Gelang Patah

STEM is stand for Science, Technology, Engineering and Mathematics. Its become as national issue now days. Everybody are talking about STEM. In general, STEM aims on how to prepare the students with skills to meet the science and technology … [Continue reading]

Ecopelancongan UTM: NC rasmi Lata Jernih

Lata Jernih merupakan satu produk ecopelancongan UTM yang terletak di dalam Hutan Rekreasi dalam kampus UTM Johor Bahru. Pada 21 Mei 2017 yang lepas, Lata Jernih telah dirasmikan oleh NC sendiri, Prof Datuk Ir Dr Wahid Omar. Berita lanjut … [Continue reading]